Privégebruik lease auto en bijtelling

Privégebruik lease auto

Als je als particulier een auto wilt leasen, kom je in aanmerking voor private lease. Je betaalt dan een vast leasebedrag per maand. Bij je contract zit alles inbegrepen, dus jouw leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de verzekering, onderhoud- en reparaties. Vooral bepaal je het x aantal kilometers dat per jaar denkt te rijden. Als je boven je kilometerbundel komt moet je in de meeste gevallen bijbetalen. 

Als je een eigen onderneming hebt of wilt starten en een auto wilt leasen kun je beter kiezen voor een zakelijke financiering dan voor een privé financiering. Je bent met een zakelijke financiering voordeliger uit, omdat je kunt profiteren van extra voordelen. Er bestaan verschillende zakelijke leasevormen waaruit je kunt kiezen, namelijk financial lease, operationele lease, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor shortlease

Bijtelling

Een bekend begrip dat je vaak voorbij hoort komen in de leasewereld is bijtelling. Bij private lease heb je daar niet mee te maken. Heb je een auto van de zaak dan krijg je wel te maken met bijtelling als je meer dan 500 km per jaar rijdt voor privédoeleinden. Daaronder valt dus alles wat je doet na of voor je werktijd. Van jouw huis naar het bedrijf valt onder woonwerkverkeer, waarbij er geen sprake is van privédoeleinden. Je kunt onder bijtelling uitkomen als je dus minder dan 500 km privé rijdt met je zakelijke lease auto. Je dient je ritten bij te houden in een rittenkaart, zodat je kunt aantonen dat je minder dan 500 km hebt gereden.

Rijd je maandelijks meer dan 500 kilometer prive met een zakelijke lease auto? Dan ben je verplicht om bijtelling te betalen. Bijtelling moet je betalen als je auto (huur, koop of lease) op de balans van jouw onderneming is gactiveerd en je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Het privégebruik van een zakelijke auto wordt door de Belastingdienst als 'loon in natura gezien. Alleen wanneer je kunt aantonen met een rittenregistratie dat je minder dan 500 kilometer gereden hebt, hoef je geen bijtelling te betalen. 

Wat is bijtelling?
Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Als je in een auto van de zaak rijdt ziet de Belastingdienst dat als extra inkomstenbron, wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Bijtelling wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van je auto. Hoe hoog het bijtellingspercentrage is, is afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto. De cataloguswaarde x bijtellingspercentage is het netto bedrag dat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld, waardoor je meer belasting betaalt. 

Bijtellingspercentages

CO2 uitstoot 2019 2020 2021 2022
Geen 4%* 8%** 8%** 8%**
1-50 g/km 22% 22% 22% 22%
51-82 g/km 22% 22% 22% 22%
83-106 g/km 22% 22% 22% 22%
107+ g/km 22% 22% 22% 22%
15+ jaar oud*** 35% 35% 35% 35%

* De korting op de bijtelling voor elektrische auto, aangeschaft in 2019 is geldig tot een catalogusprijs van 50.000 euro.
** Heb je een elektrische auto aangeschaft na 1 januari 2020, dan moet je 8% bijtelling berekenen over een waarde tot 45.000 euro.
Is de cataloguswaarde van je auto hoger, dan wordt er 22% bijtelling over de meerprijs berekend. 
*** Het bijtellingspercentage wordt bij auto's vanaf 15 jaar en ouder over de dagwaarde berekend in plaats van de cataloguswaarde.