Subsidie bij aanschaf van een elektrische auto | Private leasen.nl

Subsidie voor particulieren bij aanschaf van een elektrische auto

humphrey-muleba-xj2sq44lkig-unsplash

Subsidie bij aanschaf van een elektrische auto

De overheid wil elektrisch rijden voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk maken. Hierdoor is het vanaf 4 juni mogelijk om als particulier subsidie te krijgen voor een elektrische auto, dat geldt zowel voor het leasen als het kopen van een elektrische auto. 

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Voor een nieuwe elektrische auto kun je €4000,- ontvangen. Kies je liever voor een gebruikte auto, dan ontvang je €2000,- aan subsidie. De auto moet op jouw naam staan wanneer je de aanvraag doet. Daarnaast doe je er verstandig aan om altijd een ontbindende voorwaarde in je overeenkomst te zetten, zodat je de koop of lease altijd kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt. Bij particuliere lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. 

Voorwaarden subsidie

  • Je least of koopt als particulier een elektrische auto
  • De auto heeft een catalogusprijs tussen de €12.000 en €45.000,-
  • De auto mag maximaal een bereik hebben van 120 kilometer
  • Je moet de auto kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning
  • Je moet een auto leasen bij een leasemaatschappij met het private lease keurmerk
  • Bij een koopauto moet de auto ten minste drie jaar op naam staan

Krijg je ook subsidie bij andere leasevormen?

De subsidie geldt alleen voor particulieren. Als ondernemer kun je er voor kiezen om prive een financiering af te sluiten met private lease of je kunt ervoor kiezen om de auto op de zaak te leasen met financial lease. Je ontvangt dan geen subsidie. Met financial lease kun je daarentegen wel profiteren van andere fiscale voordelen. Bij een elektrische auto is dat o.a. een lage bijtelling en ben je vrijgesteld van wegenbelasting.