Waar moet je op letten bij het afsluiten van een private leasecontract

Private lease, waar moet je op letten bij het afsluiten van een leasecontract?

business-962354-1920

Private lease, waar moet je op letten bij het afsluiten van een leasecontract?

Leasen wordt steeds meer van deze tijd, het blijkt namelijk dat steeds meer consumenten een auto leasen in plaats van kopen. Het privé leasen van een auto is echter niet voor iedereen weggelegd. Ben jij aan het overwegen of private lease wat voor jou is? In deze blog delen wij een aantal zaken waarop je moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe auto en bij het afsluiten van je leasecontract.

Past private lease bij jou?

Allereerst is het belangrijk om je af te vragen of private lease wat voor jou is. Bij private lease zit alles (onderhoud, reparatie, verzekering) bij je contract inbegrepen en betaal je een vast maandbedrag. Brandstofkosten, de wasstraat en als je over je kilometerbundel komt, zijn extra kosten die daar nog bovenop komen. Er zal standaard een financiële check worden gedaan om te kijken of het financieel mogelijk is om een auto te leasen, dit is belangrijk om geldproblemen te voorkomen. Wanneer jouw financiële situatie gunstig is en het toestaan, kun je verder kijken!

Keurmerk

Bij welk bedrijf wil jij jouw auto gaan leasen? Het wordt aangeraden om te kiezen voor een gecertificeerd bedrijf. Bedrijven moeten aan veel voorwaarden voldoen voor ze het keurmerk krijgen. Wanneer je ziet dat het bedrijf het keurmerk heeft kun je ervanuit gaan dat het bedrijf betrouwbaar is en dat je daar een goed product kunt afnemen.

BKR

Bij het afsluiten van een leasecontract krijg je ook te maken met een BKR-registratie met private lease. Veel mensen vinden de BKR-registratie verwarrend en zijn bang dat het een negatieve invloed heeft, maar dat zit in werkelijkheid anders. Als je namelijk gewoon netjes op tijd betaalt heeft dat een positief effect op je BKR-registratie. Bedrijf en banken zullen je daardoor in de toekomst juist gemakkelijker een lening geven. Ook als je een keer te laat bent met betalen is dat geen reden voor paniek. Door de registratie kunnen bedrijven zien wat je betaal achtergrond is. Als je in het verleden wat problemen hebt gehad, maar het afgelopen (half) jaar weer netjes op tijd hebt betaald, dan zullen ze je daar op beoordelen.

Schadevrije jaren

Waar je bij financial lease direct economisch eigenaar bent en je schadevrije jaren opbouwt is dat bij private lease anders, dit verschilt per leasemaatschappij. Houd daar rekening mee! Aan het einde van het leasecontract kun je altijd nog vragen om een verklaring over het schadeverloop.

Auto van het leasebedrijf

Bij private lease ben je geen economisch en juridisch eigenaar van de auto, dat is het leasebedrijf. Aan het einde van je contract zit je niet met de verkoop van je auto, maar lever je de auto weer in bij het leasebedrijf en kun je vervolgens weer een nieuwe leaseauto uitzoeken.