Is elektrisch rijden wat voor jou? | Privateleasen.nl

Elektrisch rijden, private lease of zakelijk?

elektrisch-rijden-private-lease-of-zakelijke-lease

Je hoort ze niet aankomen. Daarnaast zijn ze naast stil ook nog eens schoon en voordelig in gebruik. We hebben het natuurlijk over dé elektrische auto. De auto van de toekomst? Elektrische auto's worden al veel zakelijk gereden, maar ook onder particulieren wordt de elektrische auto steeds populairder. Niet verrassend toch? Is elektrisch rijden ook wat voor jou? Kom daarachter met behulp van dit artikel.

Hoe werkt elektrisch rijden?

Een volledig elektrische auto bestaat uit één of meerdere elektromotoren, een accupakket en een omvormer. Het accupakket van een elektrische auto bestaat (vaak) uit lithium-ion-accu's. Tussen de elektromotor(en) en het accupakket zit een omvormer. Deze zet de wisselstroom uit het accupakket om naar gelijkstroom waarmee de elektromotor de auto aandrijft. 

Een elektromotor kan zijn werk op alle snelheden doen en heeft daarom geen versnellingen. Ze hebben wel een versnellingsbak, maar met één overbreng, waardoor je niet kunt schakelen. Je kan een elektrische auto vergelijken met een automaat, maar het is niet hetzelfde. Een elektrische auto voelt anders aan, omdat deze veel directer is dan een brandstofauto. 

Bij een elektrische auto spreken we van een actieradius als we het hebben over de afstand die de auto met een volle accu kan afleggen. Oók wel het bereik van de auto. Verschillende factoren (temperatuur, wind, rijgedrag en stroomlijn) bepalen de actieradius van een elektrische auto, maar het grootste deel wordt bepaald door de capaciteit (kWh) van de accu. 

Niet tanken maar opladen, hoe gaat dat?

Bij een elektrische auto is er van tanken geen sprake. Je kunt de auto opladen aan een laadpaal en daarvoor heb je een laadpas nodig. Het gebruik van een laadpas is alleen nodig voor openbare laadpalen. Je zet je elektrische auto in de buurt van de laadpaal en plugt daar vervolgens je eigen laadkabel in. Met je laadpas dien jij je aan te melden bij de desbetreffende paal en het laadproces kan beginnen. 

Het is uiteraard mogelijk om de auto ook thuis op te laden. Dit kan gewoon door gebruik te maken van een stopcontact, maar het is eerder aan te raden een thuislaadpunt aan te vragen bij de ANWB. Het thuislaadpunt wordt dan aangesloten op een aparte groep en dat werkt veel sneller, maar is ook nog eens veel veiliger! Soms komt het voor dat het niet mogelijk is om een laadpunt op eigen terrein te zetten. Dan kun je altijd om een vergunning vragen om de laadpaal op een openbare ruimte te plaatsen, zoals een parkeerplaats. In dat geval kunnen ook andere elektrische rijders gebruik maken van de laadpaal.

Laadtijd

De laadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren. Het verschilt dus per auto. Factoren als het type auto, het soort laadpaal en hoe leeg de accu is hebben invloed op de laadtijd. Bij elektrische auto's met een grote batterij duurt het laden langer, dan wanneer de auto een kleine accu heeft. Thuis opladen duurt het langst, met 220 volt duurt het gemiddeld zo'n 8 uur voordat je auto volledig is opgeladen. Een standaard laadpunt laadt je auto in twee tot vier uur op, en bij een snellaadpunt kan de auto binnen 30 minuten voor 80% zijn opgeladen. 

Private lease of zakelijk lease

Is een elektrische auto wat voor jou? Je kunt een elektrische auto als particulier zowel kopen als zakelijk leasen. Heb je een eigen onderneming? Dan is het vanwege de fiscale voordelen veel aantrekkelijker om een elektrische auto te financieren met financial lease in plaats van private lease. Uiteraard is de keuze volledig aan jou! Wil je zowel zakelijk rijden als privé? Dan krijg je bij zakelijke lease te maken met bijtelling. De bijtelling voor elektrische auto is in veel gevallen een stuk voordeliger.