Alles wat je moet weten over Private Lease!

Alles wat je moet weten over Private Lease!

person-holding-black-vehicle-steering-wheel-1392621

Alles wat je moet weten over Private Lease!

Je wilt graag een nieuwe auto, maar hebt niet het geld om de auto van je dromen te kunnen financieren. In dat geval zou je er ook voor kunnen kiezen om een auto te leasen. Dit kan zowel op naam van de zaak als Privé. Er zijn nog veel meer verschillende leasevormen om een auto te leasen, maar heb je geen idee voor welke leasevorm jij moet kiezen? Wij helpen je graag op weg. Helaas verkopen wij geen Private Lease, maar wij delen wel onafhankelijke informatie over Privé leasen. Zo kan jij voor jezelf de beste keuze maken en kijken of Private Lease wat voor je is. In dit artikel vertellen wij jou alles wat je moet weten over Private Lease, lees je mee?

Wat is Private Lease?

Allereerst zul jij je misschien afvragen wat Private Lease precies inhoudt. Kort en krachtig gezegd betekent Private Lease het particulier huren van een duurzaam product zoals een auto, fiets of brommen op langer termijn. Heel simpel gezegd is Private Lease een huurovereenkomst van een nieuwe auto voor een vooraf bepaalde looptijd. Je betaalt voor het gebruiken van de auto over de periode van de overeenkomst.

Met Private Lease rijd je als particulier in een (nieuwe) auto of occasion voor een vast bedrag per maand. Zo weet je precies waar je aan te bent. Daarbij heb je verder geen omkijken naar reparaties, onderhoud en banden. Ook hoef jij je geen zorgen te maken over het je verzekering, motorrijtuigenbelasting, waardevermindering en pechhulp. Het enige dat je nog wel zelf moet betalen is de brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto.

Private Lease of kopen?

Een nieuwe auto kost je al gauw duizenden euro’s en die heb je misschien niet gelijk klaarliggen. Bij Private lease betaal je per maand een vast bedrag en daardoor is het beter betaalbaar. Je kan daardoor al een nieuwe auto rijden zonder aan je spaargeld te komen. Alle kosten zitten in het maandbedrag. Voor onderhoud hoef je enkel een afspraak in te plannen met de dealer. Na afloop van je contract hoef je niet zelf te zorgen voor de verkoop van de auto en kun je daardoor gelijk op zoek naar een nieuwe auto.

Bij het kopen van een tweedehands auto en door deze vervolgens helemaal op te rijden ben je het goedkoopst uit, maar wil je in de nieuwste auto rijden? Dan ben je voordeliger uit met leasen. Vraag jezelf af hoeveel je gaat rijden en of het echt nodig is om een nieuwe auto aan te schaffen. 

Kan ik niet beter een auto kopen dan leasen? In beide gevallen kost het je geld. Bij leasen zit je vast aan een contract en het openbreken van een contract is vaak duur, ook kunnen je schadevrije jaren dan verloren gaan. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Hieronder vind je een overzicht om de voordelen van het leasen en kopen te kunnen vergelijken:

Private Lease Voordelen Voordelen van een auto kopen
Vaste lage maandtermijnen waar alles kosten, behalve brandstof, parkeerkosten en boetes inbegrepen zijn in het maandbedrag. Een auto kopen heeft geen effect op je BKR-registratie.
Geen onverwachtse kosten! De auto is jouw eigendom!
Alles wordt voor jou geregeld, zo heb je geen zorgen over de verkoop van je auto na het contract. Je zit niet vast aan een maximaal aantal kilometers en hoeft dus niet meer bij te betalen voor de teveel gereden kilometers.
Je hebt geen eigen geld nodig, maar je moet wel een vast inkomen hebben. Geen maandelijkse bedragen meer voor je auto op onderhoud, wegenbelasting en verzekering na.
Keuze uit alle merken en veel verschillende modellen.  
   

Hoe werkt Private Lease?

Een private lease contract afsluiten heb je in een paar stappen gedaan! Hierbij wordt er gekeken naar jouw financiële situatie, zodat er zekerheid is dat jij aan je betalingsverplichting kunt voldoen.

1.       Je kiest een auto uit en maakt een proefrit.
2.      Je huurt de auto voor een kooptijd naar keuze (van 12 tot 60 maanden).
3.      Je spreekt van tevoren het maximaal aantal te rijden kilometers af. Bijvoorbeeld 10.000 a 15.000 km per jaar. Je moet er rekening mee houden dat als je over de afgesproken kilometers heen gaat, je bij moet betalen. Rijd je minder? Dan kan het bedrag eventueel worden aangepast, dit verschilt per leasemaatschappij.
4.      Iedere maand betaal je een vast maandbedrag, zo weet je precies waar je aan toe bent. De kosten voor afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting zitten hier allemaal bij in!
5.      Je betaalt enkel voor de extra kosten die je maakt voor brandstof en eventuele boetes.
6.      Na je leaseperiode lever je de auto weer in en kan je een nieuwe gaan zoeken. Je hoeft je verder niet meer druk te maken over het verkopen van de auto, dat regelt de leasemaatschappij voor je!
 

De voorwaarden voor het afsluiten van Private Lease

Wanneer kom je in aanmerking voor Private Lease?

In aanmerking als: Niet in aanmerking als:
Je kan aantonen dat je een vast contract hebt. Je een WW-uitkering hebt.
Je geen vast contract hebt, maar je werkgever wel een intentieverklaring kan geven. Je studiefinanciering krijgt.
Je pensioen of AOW ontvangt. Je een negatieve BKR registratie hebt.
Je een WAO- of WIA-uitkering krijgt. Je een bijstandsuitkering ontvangt.
Je ondernemer of ZZP’er bent en geldige jaarcijfers kunt tonen. Als je geen vast inkomen hebt, zoals een 0-uren contract.
   

Minimum inkomenseis?

Hoewel er geen officiële inkomenseis is vastgesteld voor Private Lease, is het financiële plaatje wel belangrijk. Je mag niet in financiële problemen komen door je private lease contract. Leasemaatschappijen kunnen jou weigeren wanneer je niet voldoende draagkracht hebt of een negatieve BKR-registratie hebt. Jaarlijks worden er draagkrachtnormen vastgesteld waaraan je moet voldoen. Daarvoor moet je genoeg geld overhouden voor het beoogde leasebedrag en je levensonderhoud na aftrek van je vaste lasten.

Private lease en BKR

De meeste leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease registreren jouw leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je gaat een betalingsverplichting aan voor een lange duur. Als jij je houdt aan de betalingsverplichtingen dan dient de BKR-registratie als bewijs van goed financieel gedrag.

Een BKR-registratie heeft helaas wel gevolgen voor het afsluiten van eventuele andere leningen zoals een hypotheek. Sommige kredietverstrekkers zorgen er dan voor dat je flink minder kunt lenen voor een hypotheek. Je kan dit daarom het beste navragen bij een hypotheek adviseur als je van plan bent een nieuw huis te kopen een private lease contract af te sluiten. Wanneer je al een hypotheek voor je huis hebt en vervolgens wilt leasen is dat vaak geen probleem.

Een BKR-registratie blijft 5 jaar zichtbaar bij het BKR. Als je contract is afgelopen en je wilt hem niet verlengen kunnen zij zien dat de einddatum bereikt is en je geen financiële verplichtingen meer hebt.