Private lease tips

Private lease tips

1. Maak eerst een goede afweging tussen kopen of leasen en bedenk of je elke maand het leasebedrag kunt betalen.
Het klinkt als een open deur en waarschijnlijk zeg je “het is maar €299,- per maand dat kan ik nu zat betalen”. Maar hoe zit het met jouw toekomst planning, ben je wellicht van plan om binnen 5 jaar een huis te kopen of is er misschien een klein wonder op komst? Allemaal zaken die een keuze voor private lease kunnen beïnvloeden. Bedenk goed dat je met een 60mnd leasecontract en een maandbedrag van €299 een financiële verplichting aangaat van €17.940,-. Je moet het leasebedrag elke maand kunnen missen. Hiervoor word je natuurlijk ook financieël gecheckt door de leasemaatschappij.

Voor de een kan leasen voordelig uitpakken, terwijl de ander beter een tweedehands auto kan kopen. Kies je voor stabiele uitgaven en het behouden van je spaargeld (of heb je geen spaargeld?) en wil je graag in een mooie betrouwbare auto rijden? Dan is private lease de oplossing.

2. Speur naar aanbiedingen, want dat kan soms veel geld schelen.
Richt je ook niet specifiek op 1 auto, maar op verschillende auto's van hetzelfde formaat.

3. Maar staar je niet blind op het laagste maandbedrag.
De bekende uitspraak: Goedkoop is niet altijd beter. De goedkoopste zijn die zonder opties, met de kleinste kilometerbundel en de langste looptijd. Lekker goedkoop, maar bij een contract van bijvoorbeeld 4 jaar wil je niet over 2 jaar denken; Had ik toch maar... Want uit een contract komen is vaak moeilijk.

4. Let goed op de voorwaarden, bijvoorbeeld die van voortijdige ontbinding.
Bij veel leasemaatschappijen kun je een contract voortijdig (en kosteloos) beëindigen bij persoonlijke omstandigheden, zoals overlijden, ontslag, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. Wil je echter een nieuwe auto omdat je bijvoorbeeld de kleur of uitvoering zat bent, dan betaal je vaak wel een restbedrag.

5. Bedenk vooraf hoeveel kilometers je gaat rijden.
En zoek uit hoeveel het kost wanneer je meer kilometers rijdt dan afgesproken. Die extra kilomers vallen namelijk vaak duur uit. Kies ook niet voor een kilometerbundel waarvan je denkt dat die nét past, want er zijn altijd wel extra onverwachte ritjes die je niet hebt in kunnen schatten. Maar rijd je minder kilometers dan afgesproken? Dan wordt het in sommige gevallen verrekend, maar in andere gevallen kun je ook pech hebben. Let hier daarom goed op.

6. Bedenk welke extra's je wilt hebben bij je lease auto.
Voor velen is het bijvoorbeeld belangrijk dat pechhulp in binnen- en buitenland in de leaseprijs zit. Ook zijn zaken als vervangend vervoer en eigen risico belangrijk.

7. En wat ga je doen met je huidige auto (als je die hebt)?
Sommige leasemaatschappijen kunnen je huidige auto namelijk opkopen of verkopen.