Private lease of zakelijk

Private lease of zakelijk

Je wilt als ondernemer/zzp'er/mkb'er of werknemer graag een auto leasen? Een goede keuze, want dit komt je liquiditeit ten goede. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. Maar dan sta je nog voor een keuze: zakelijk of private leasen? Deze keuze wordt vaak gemaakt op basis van de vraag: wil ik bijtelling betalen of niet?

Bijtelling

De bijtelling kan een heikel punt zijn, want die kan best aan de hoge kant zijn, in verhouding met het privégebruik. Rijd je relatief weinig privé en veel zakelijk, dan is voor jou als ondernemer private lease interessant. Je hoeft dan namelijk geen bijtelling te betalen. Wel kun je je zakelijke kilometers afboeken van je winst. Per zakelijk gereden kilometer kun je €0.19 als kosten aftrekken.

Overeenkomsten zakelijk en private lease
Je weet vrijwel precies wat je betaalt per maand
Je hebt recht op vervangend vervoer

Verschillen zakelijk en private lease
Bij zakelijke lease betaal je alleen de bijtelling, bij private lease heb je de kosten van het contract. Je betaalt dan echter geen bijtelling.

De ideale leasevorm hangt af van meerdere zaken, wat voor jouw situatie het beste is, wordt bij iemand anders juist afgeraden. De voordelen van zakelijke of private lease kunnen voor de een aantrekkelijk zijn, maar voor de ander niet. Zowel voor werknemers als werkgevers. Informeer hier daarom goed naar en verdiep je in de verschillende leasevormen.