Private lease of kopen

Private lease of kopen

Overweeg je een nieuwe auto? Maar je weet nog niet of je wilt kopen of leasen? Dan is het goed om even de overeenkomsten en verschillen naast elkaar te leggen en naar jouw specifieke situatie te kijken.

Oké, een auto leasen kost altijd geld. Maar: het kopen van een auto ook!

De verschillen tussen leasen en kopen

Private lease voordelen

Voordelen kopen

Vaste lage maandtermijnen waar alle kosten (behalve brandstof, parkeerkosten en eventuele boetes) in berekend zijn. Heeft geen effect op je BKR.
Het is makkelijk; alles word voor je geregeld. De auto is helemaal jouw eigendom.
Inzicht. Geen onverwachte kosten. Geen maximaal aantal kilometers.
Je hebt geen eigen geld nodig (wel moet je een vast inkomen hebben). Geen maandelijkse bedragen meer voor je auto (op onderhoud en verzekering etc. na).
Geen zorgen over verkoop van de auto na het contract.  
Keuze uit alle merken.  
Ook mogelijk voor ondernemers.  
   

Heeft Private Lease ook nadelen?

Ja, dat helaas wel. Zo zit je vast aan een contract en is een contractbreuk vaak duur, kunnen je schadevrije jaren verloren gaan, kan het kostbaar zijn bij veel of weinig gebruik van je auto (je krijgt een maximaal aantal kilometers in je contract) en kan het gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Het goedkoopste is nog altijd om een tweedehands auto te kopen en deze helemaal op te rijden.

En welke nadelen heeft het kopen van een auto?

Wanneer je niet veel spaargeld hebt, dan kan het zijn dat je al je spaargeld in één keer uit moet geven. Hierdoor houd je weinig ruimte over voor andere investeringen. Ook kan het zijn dat je na aanschaf voor onverwachte kosten qua onderhoud komt te staan. Bij private lease zul je hier geen last van hebben.

Aankopen van een nieuwe auto

Als particuliere koper kun je nooit op tegen het schaalvoordeel van een leasemaatschappij, waar jij 1 auto aanschaft koopt een leasemaatschappij duizenden auto’s per jaar. Zij hebben vaak kortingsafspraken met de importeur van de verschillende merken. Als particulier krijg je nooit zoveel korting als een leasemaatschappij.

Financieren van de auto

Leasemaatschappijen fungeren als bank, zij kunnen veel goedkoper geld inkopen dan dat jij dat kunt. Ook al betaal je de auto met gespaard geld, dat geld had je ook kunnen gebruiken om een andere lening af te lossen waar je nu wel rente over betaalt. In een private lease contract zit vaak zo weinig rente, daar kun je haast niet tegen op.

Verzekering

Ook hier heb je weer met schaalvoordeel te maken, vaak draagt een leasemaatschappij zelf het casco gedeelte en kun je er in het gemiddelde niet tegen op. Echter, als je qua leeftijd en postcode niet in het risico gebied valt en een goede No-claim korting hebt, zou het kunnen dat je met de verzekering iets kunt besparen.

Onderhoud en reparatie

De grote leasemaatschappijen hebben ook voor het onderhoud vastgestelde scherpe prijzen als het gaat om onderhoud. Je kunt je voorstellen dat als je afspraken gaat maken over onderhoudsbeurten van duizenden auto’s, je niet het standaard tarief betaalt. Ook betalen zij een lager uurtarief voor dezelfde reparaties als dat jij dat kunt afdwingen bij een dealer.

Motorrijtuigbelasting

Nou hoor ik je denken, kun je met de belastingdienst ook een deal sluiten als je heel veel auto’s hebt? Nee, de auto’s moeten allemaal een Nederlands kenteken hebben, voor het staatsdeel betaal jij hetzelfde als de leasemaatschappij. Echter maakt het wel uit waar je woont, de ene provincie heft meer provinciale opcenten als de andere. Alle grote leasemaatschappijen zijn niet geheel toevallige wijze gevestigd in de provincie met de laagste provinciale opcenten.

Verkoopwaarde aan het eind van het contract

Uiteraard hebben leasemaatschappijen hier hele goede kanalen voor en de mooiste verkopen ze zelf, maar als jij netjes bent geweest op je auto en je een beetje gedreven in verkoop bent, kan het zijn dat je hier iets nog op wint. Echter heb je geen gedoe met verkopen als je leaset.

Is private leasen dan altijd goedkoper dan zelf kopen?

Nee, het kopen van een auto heeft ook zijn voordelen. Vooral als je na 5 jaar besluit dat de auto nog wel een paar jaar mee kan. De grootste afschrijving heb je dan al gehad, waardoor de maandelijkse kosten van jouw eigen auto een heel stuk lager worden. Maar ook is het goed om van te voren te kijken naar het innameprotocol van een leasemaatschappij. Als jij jouw auto veel voor het shoppen gebruikt, kun je verwachten dat de auto na 5 jaar onder de kleine schades zitten. Verkoop je zelf de auto, dan neemt de koper deze voor lief, bij een leasemaatschappij moet je betalen voor elke schade aan de auto bij inlevering.

Conclusie

Bij een nieuwe auto kun je al heel snel goedkoper uit zijn met een private lease constructie bij een van de vele leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private lease. Maar vraag jezelf af of je weet hoeveel je gaat rijden de aankomende periode en of het echt nodig is om een nieuwe auto aan te schaffen na een paar jaar. Bedenk goed hoe je de auto gebruikt en hoe je verwacht dat hij er na de looptijd uit gaat zien.