Private lease occasion

Private Lease occasion

Wist je dat je naast het leasen van een nieuwe auto ook een gebruikte auto kan leasen? Tegenwoordig worden steeds vaker tweedehands auto's aangeboden met private lease. Ben je met het leasen van een gebruikte auto voordeliger uit? 

Occasion leasen

Een occasion is een jonge gebruikte auto, vaak niet ouder dan een jaar of drie. Een tweedehands auto kan je leasen voor een aantrekkelijk maandtarief en kortere looptijd dan een nieuwe leaseauto.  Toch ben je niet altijd goedkoper uit dan het leasen van een nieuwe auto. Dat kan komen doordat de occasion is uitgerust met 'luxe opties, gekozen door de eerste berijder. Daarnaast heeft een occasion meer onderhoud nodig dan een nieuwe auto, omdat er door meer mensen in gereden is. 

Tweedehands private lease

Bij het leasen van een tweedehands auto zou je verwachten dat je voordeliger uit bent dan wanneer je een nieuwe auto gaat leasen. Helaas is dat niet vanzelfsprekend zo. De tarieven worden namelijk bepaald door factoren als waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten en de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaald voor de auto. Daardoor is het maandelijkse leasebedrag van een gebruikte auto niet per definitie lager dan het maandelijkse leasebedrag van een nieuwe auto. 

Waarde en onderhoud

Er wordt bij private lease rekening gehouden met de restwaarde van een auto en de reparatie- en onderhoudskosten. Bij een nieuwe auto daalt de waarde veel sneller dan bij een tweedehands auto. De reparatie- en onderhoudskosten liggen bij een occasion hoger dan bij een nieuwe auto. De tarieven van een nieuwe of gebruikte private lease auto zullen niet veel verschillen, waardoor de keuze voor privé leasen van een nieuwe auto hoogstwaarschijnlijk aantrekkelijker is. 

Inkoopvoordeel bij nieuwe auto's

Leasemaatschappijen kopen nieuwe auto's op grote schaal in, waardoor zij korting kunnen krijgen bij de importeur. Die kortingen zorgen er daardoor voor dat het leasetarief scherp kan worden aangeboden. Bij gebruikte auto's is dat anders, omdat deze vaak in kleinere aantallen worden opgekocht en leasemaatschappijen daardoor niet kunnen profiteren van extra voordeel.