Private Lease en BKR

Private Lease en BKR

De meeste leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private lease registreren jouw leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit doen ze omdat je een betalingsverplichting aangaat voor lange duur. Een BKR registratie wordt vaak ervaren als nadelig, maar als je je houdt aan de betalingsverplichtingen dan kan het juist een bewijs zijn van goed financieel gedrag.

Hoeveel wordt er geregistreerd?

Wel kan deze BKR registratie gevolgen hebben voor andere leningen (zoals een hypotheek voor je huis). Als je het bedrag dat geregistreerd wordt vergelijkt met dat van een hypotheek, dan wordt er een relatief klein bedrag geregistreerd voor je auto (maandelijkse leaseprijs x looptijd in maanden x 65%). Die 65% staat voor het financiële deel (afschrijvingen van de auto en de rente), de andere 35% wordt niet geregistreerd, dit bestaat uit de belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen voor je private lease auto.

Bij een Volkswagen Golf van €299 per maand met een looptijd van 48 maanden wordt er dan €9.328 geregistreerd bij het BKR. Toch kunnen sommige kredietverstrekkers er dan voor zorgen dat je flink minder kunt lenen voor een hypotheek. Vraag dit daarom goed na bij een hypotheek adviseur als je van plan bent om een huis te kopen én een private lease wilt of al hebt. Wanneer het andersom is, je hebt al een hypotheek voor een huis en wilt gaan private leasen, dan is het vaak geen probleem.

Hoelang sta je in het BKR?

Is je private lease contract afgelopen en wil je hem niet verlengen? Dan blijft deze registratie nog 5 jaar zichtbaar bij het BKR. Wel staat de einddatum erbij, zodat men wel kan zien dat je op dat moment geen financiële verplichtingen meer hebt.